Read Time:2 Minute, 48 Second

Al decennialang is bekend dat wij als mensheid een grote rol spelen in de klimaatverandering. Om de aarde ook in de toekomst een leefbare – en fijne – plek te laten blijven, zullen we dingen anders moeten gaan doen. Ons energieverbruik thuis is hiervan een belangrijk voorbeeld. Daarom is er veel aandacht voor manieren om energie te besparen. Daarnaast is het ook steeds belangrijker geworden zelf energie op te wekken. Dit is mogelijk met zonnepanelen. Maar zijn deze financieel nog wel interessant, nu de salderingsregeling afgebouwd gaat worden?

Afgelopen jaren groeiende populariteit zonnepanelen

Innovatieve zaken hebben vaak tijd nodig om geaccepteerd te worden. Hoewel zonnepanelen al decennia geleden geïntroduceerd werden, zag je ze de eerste jaren slechts sporadisch op daken. Dit is de afgelopen jaren wel veranderd. Onder andere de salderingsregeling haalde veel mensen over hun dak te laten bedekken met zonnepanelen. Een jaar geleden hadden al ruim anderhalf miljoen woningen in ons land zonnepanelen. Het afgelopen jaar is er vanwege de stijgende energieprijzen nog eens een extra run erop ontstaan. Maar blijft zonnepanelen aanschaffen financieel wel interessant, gezien de afbouw van de salderingsregeling?

Wat is ook alweer de salderingsregeling?

Energie die je opwekt met zonnepanelen wordt door de omvormer omgezet in elektriciteit die je thuis kunt gebruiken. Zo kun je het gebruiken om de wasmachine mee te laten draaien, of de vaatwasser. Of om de accu van je elektrische auto mee op te laden. Op zonnige dagen wekken zonnepanelen vaak meer energie op dan je zelf thuis nodig hebt. Deze elektriciteit stroomt terug naar het energienet. Je energieleverancier verrekent op je jaarlijkse eindafrekening de teruggeleverde stroom met de stroom die je afgenomen hebt. De overheid heeft deze zogenoemde salderingsregeling jaren geleden in het leven geroepen als vorm van subsidie om zonnepanelen financieel interessanter te maken.

Afbouw van de salderingsregeling

Zonnepanelen zijn tegenwoordig veel goedkoper. De overheid vindt het dus niet meer nodig het aanschaffen van zonnepanelen te moeten subsidiëren. Daarom is enkele jaren geleden besloten de salderingsregeling stapsgewijs af te bouwen. In eerste instantie zou de afbouw starten per 2023, en zou ieder jaar een kleiner percentage van de stroom die je hebt opgewekt weggestreept worden tegen de afgenomen stroom. Je energierekening zou omhoog gaan omdat je ieder jaar over een groter gedeelte energiebelasting betaalt. De elektriciteit die je teruglevert aan het net ben je overigens niet zomaar kwijt. Je zal hiervoor van je energieleverancier een terugleververgoeding ontvangen. Onlangs werd bekend dat de afbouw van de salderingsregeling waarschijnlijk pas in 2024 in werking gesteld zal gaan worden.

Financiële (en andere) voordelen van zonnepanelen

Door de afbouw van de salderingsregeling ontvang je een lagere vergoeding per kWh. Daardoor duurt het straks langer voordat je zonnepanelen terugverdiend hebt. De gemiddelde terugverdientijd is nu ongeveer zeven jaar. Wat langer maakt zonnepanelen niet direct minder interessant, gezien de levensduur van ongeveer 25 jaar. Daarnaast hebben zonnepanelen ook het voordeel dat je woning er waarschijnlijk een beter energielabel door krijgt. En dat zorgt weer voor een hogere verkoopprijs, waardoor je de investering sowieso al gedeeltelijk terugverdient.

Nog even los van de financiële aspecten, leveren zonnepanelen tot slot een positieve bijdrage aan een beter milieu en klimaat. Met tien zonnepanelen realiseer je namelijk al snel een CO2-reductie van 1500 kilo per jaar.

Heb je intussen ook interesse in het aanschaffen van zonnepanelen? Lees dan meer erover in het artikel ‘Waar hangt het rendement van zonnepanelen vanaf?’.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
nieuw huis nieuwe tuin Previous post Nieuwe huis gekocht? Zo wordt je tuin geweldig mooi!
slimme huis beveiligen Next post Hoe je slimme huis te beveiligen