Read Time:2 Minute, 35 Second

Besparen op energie is een eitje! Tenminste, als je weet hoe dat eigenlijk werkt. Veel mensen krijgen tegenwoordig naar hun hoofd geslingerd dat ze meer moeten letten op hun energiekosten. Na het ontvangen van de jaarrekening ben je het waarschijnlijk enorm met die mensen eens. Is energie vergelijken misschien de manier om te bezuinigen? In veel gevallen kan dit zeker een hoop geld schelen per jaar, maar als het hoge jaarbedrag gewoonweg ligt aan je energieverbruik is de kans groot dat je niet veel verschil zal merken na de overstap van energieleverancier. Nu ligt het balletje bij jou, maar hoe pak je dat eigenlijk aan?

Energie besparen met kleine dingen

Als je weet waar je op moet letten is het besparen van energie zeer gemakkelijk. Wist je dat je zelfs met de kleinste dingen je energieverbruik drastisch omlaag kunt halen? De volgende kleine dingetjes kun je zelf ondernemen en schelen uiteindelijk een hoop of de jaarlijkse afrekening:

  • Douche korter en minder warm: we douchen allemaal bijna dagelijks en daarmee verbruiken we een hoop water. Om dit water te verwarmen is er energie nodig en dat kost uiteraard geld. Zorg dat je met je gezinsleden afspreekt dat er korter gedoucht wordt, hang eventueel een douchewekkertje op om het makkelijker te maken. Ben je dol op douchen en wil je er niet zo snel onder vandaan gejaagd worden? Zorg dat je de thermostaat dan wat minder warm draait, hierdoor is er minder energie nodig.  
  • Zet de verwarming een tikkeltje lager: een aangename temperatuur is zeer belangrijk, maar tussen aangenaam en ‘heet’ zit wel een verschil. De ideale temperatuur binnenshuis ligt tussen de 20 en 21 graden. Alles daarboven is eigenlijk niet nodig. Door je verwarming iets lager te zetten, kun je op een jaarbasis een hoop besparen.  
  • Haal stekkers uit het stopcontact: in elk huishouden staan er verschillende elektronische apparaten. Deze apparaten vragen allemaal veel stroom. Wist je dat ze zelfs stroom blijven verbruiken als ze uit of op stand-by staan? Als je snel en makkelijk energie wilt besparen is dit de perfecte manier! Zorg dat je na gebruik de stekkers uit elk stopcontact haalt. Dit geldt ook als je van huis gaat of naar bed gaat. Zo verbruik je niet onnodig stroom. Dit geldt ook voor opladers van mobiele telefoons.  
  • Schaf energiezuinige apparaten aan: koelkasten en vriezers zijn enorme stroomvreters en hier kun je veel op besparen. Zorg dat je bij de aanschaf van deze apparaten altijd let op het energielabel. Kies altijd voor het hoogste label om zo energiezuinig mogelijk te leven. In aanschaf zijn deze apparaten vaak wat duurder, maar dit verdien je op langer termijn zeker terug.

Energie besparen door zonnepanelen

Wil je het direct groots aanpakken en tevens ook nog het milieu een handje helpen? Richt je aandacht dan eens op het aanschaffen van zonnepanelen om je energiekosten drastisch omlaag te gooien. Met behulp van zonnepanelen kun je (gedeeltelijk) over op het gebruik van groene- en zelf opgewekte stroom. Dit scheelt je niet alleen honderden euro’s per jaar aan energiekosten, maar geeft ook nog eens het milieu een flinke boost.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post The loveseat komt helemaal terug
Next post Een frisse look voor je woonkamer