Read Time:2 Minute, 51 Second

Een CV-ketel is een onmisbaar element bij de verwarming van uw woning, en juist daarom is onderhoud essentieel. Het gaat hier immers niet alleen om de optimale werking van de CV-ketel, maar ook om uw veiligheid. Daarbij zorgt een goed onderhoud ervoor dat u op de lange termijn kunt besparen. Want een goed werkende CV-ketel zoals verkrijgbaar op websites zoals cvkoopjes.nl is uiteindelijk ook één die minder kosten veroorzaakt.

Een CV-ketel heeft nood aan regelmatig onderhoud omdat er sprake is van veel bewegende en dus kwetsbare elementen, die snel stuk kunnen gaan. Daarbij is de controle van de CV-ketel al even belangrijk om de kans op de afgifte van koolmonoxide te minimaliseren. Dit is een soort giftig gas dat extra gevaarlijk is omdat het kleur-, geur- en smaakloos is en dus niet opgemerkt kan worden. Uw CV-ketel onderhouden is dus niet enkel van belang voor uw portemonnee, maar ook voor de gezondheid!

Financiële redenen om uw CV-ketel goed te onderhoudencv ketel

Het onderhoud van uw CV-ketel kan u op de lange termijn een hoop geld besparen. In de CV-ketel bevindt zich immers vuil, dat zich na maanden en jaren gebruik ophoopt. Op zich is dit niet zo erg, maar als dit stof echter bepaalde elementen in de CV-ketel doet blokkeren kan er iets kapot gaan.

Dit heeft als gevolg dat u niet enkel moet betalen voor nieuwe onderdelen, maar ook voor de voorrijkosten en het arbeidsloon van de monteur. Net zoals het geval is met veel reparaties kunnen de kosten hiervan nogal hoog oplopen, en dat is beslist iets dat u wil vermijden. Regelmatig onderhoud doorvoeren kan het grootste risico op dergelijke situaties drastisch verminderen, waardoor het u dus zowel zorgen als geld bespaart.

De voordelen van regelmatig onderhoud

Er zijn heel wat situaties die het nut van regelmatig onderhoud aantonen. Als de CV-ketel bijvoorbeeld in brand komt te staan en er zekere schade wordt veroorzaakt, dan wordt door de verzekeringen nagegaan of de brand voorkomen had kunnen worden. Als de oorzaak van de schade ligt bij het feit dat u geen goed onderhoud hebt doorgevoerd, dan loopt u het risico dat u geen uitkering krijgt ter vergoeding van de schade.

Wanneer moet ik mijn CV-ketel laten onderhouden/controleren?

Een andere vraag die zich bij de CV-ketel kwestie voordoet, is hoe vaak u de ketel het beste laat onderhouden? De frequentie van het onderhoud verschilt van ketel tot ketel: soms gebeurt het jaarlijks, sommige mensen verkiezen om het anderhalf jaar een onderhoud, en af en toe zelfs om de twee jaar.

De meeste moderne CV-ketels hebben eigenlijk geen jaarlijks onderhoud meer nodig, tenzij uw ketel voor (of tijdens) de jaren 80 werd gemaakt, waardoor het toestel open is. Dergelijke apparaten zuigen immers lucht van de woning, waardoor ook stof gemakkelijker in het systeem terechtkomt. Het gevolg hiervan was natuurlijk dat verstoppingen en defecten vaker voorkwamen.

Onderhoud bij nieuwe CV-ketels

Bij nieuwe ketels wordt de lucht aangezogen buiten de woning, en daarom worden deze ketels ook wel gesloten systemen genoemd. Dit heeft als voordeel dat er geen stof in de ketel wordt gezogen en deze dus minder snel vuil worden en blokkades vertonen. Om het anderhalf jaar uw ketel laten controleren is dan ook meer dan genoeg. Natuurlijk wacht u best ook niet te lang, om problemen (en overbodige kosten aan uw CV-ketel) te vermijden!
.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Leuke koffietafeltjes van By-Boo
Next post Raamdecoratie voor op je kantoor: drie belangrijke trends