Bij verbouwen denkt men onmiddellijk al aan grote werken: muren uitbreken of opmetsen, nieuwe ramen plaatsen, stucwerk of nieuwe plafonds installeren. Het zijn vaak werken die in de hoogte moeten uitgevoerd worden. Met een stevige ladder kun je al een paar van die klussen klaren. Maar de wetten van de veiligheid zijn hier duidelijk in: “ladders dienen om zich verticaal te verplaatsen, niet om op te werken”. Voor grote werken ben je aangewezen op een rolsteiger! Gelukkig is er heel wat keuze op de markt, zodat jij vast en zeker de gepaste stelling voor je werken vindt.
Een rolsteiger: stevigheid onder je voeten
Met een rolsteiger sta je altijd stevig. Je kunt je makkelijk horizontaal verplaatsen zonder dat je van de ene ladder op de andere moet klimmen. Bovendien kun je met meerdere personen op een platform staan, zodat je makkelijk beroep kunt doen op hulp. Elke goede rolsteiger heeft een railing zodat je niet van je stelling zult valt.
Makkelijk te monteren
De huidige rolsteigers zijn makkelijk op te stellen en terug af te breken. Dit heeft als gevolg de je nooit te lang je steiger moet laten staan. Zo verhinder je bijvoorbeeld de voetgangers niet nodeloos, of staat je kamer niet langer dan nodig vol materiaal. Let daarom bij de aankoop ook op het gebruiksgemak van de steiger.
Een goede rolsteiger is belangrijk
Vooraleer je een steiger aankoopt, ga goed na wat je precies nodig hebt. Welke werken ga je uitvoeren? Zijn het vooral binnen- of buitenwerken, of beide? Heb je veel of weinig plaats om de steiger te zetten? Wat moet de maximale hoogte van de steiger zijn? Dit zijn een paar vragen die je je moet stellen vooraleer je een beslissing neemt. Let bijvoorbeeld ook goed op de mate van antislip van de treden en de grootte van de antislip doppen onderaan. Een goede firma van rolsteigers kan jou in al deze zaken advies geven.
Een paar extra’s
Wist je dat je nog een paar bijkomende handige onderdelen kunt bekomen? Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een doorwerktent. Deze tent laat jou toe om ook in barre weersomstandigheden verder te kunnen werken. Of wat dacht je van doorloopframes: dit is de zijkant van je stelling waarin een uitsparing is waar je doorheen kunt lopen. Dergelijke frames zijn handig voor bijvoorbeeld op smalle voetpaden of voor in de gang. Heb je stabilisatoren nodig om de opbouw van je stelling nog veiliger te maken? Heb je meerdere steigers nodig en wil je daartussen loopbruggen aanbrengen? Dit spaart heel wat tijd uit! Ben je van plan om je steiger heel lang te gebruiken en vaak te verplaatsen? Dan kun je denken aan Euro-frames: dit zijn frames met conische verbindingen. Deze vallen makkelijker in mekaar, wat weeral tijd uitspaart.
We mogen gerust besluiten dat een goede rolsteiger niet enkel cruciaal is voor je veiligheid, maar een degelijke rolsteiger bespaart je ook veel tijd en energie! Die tijd en energie kun je beter in je verbouwingen steken, toch?