Read Time:3 Minute, 59 Second

Het lijkt tegenwoordig erg vanzelfsprekend dat je woning warm is, maar dat is het natuurlijk niet. Hier zijn veel ontwikkelingen aan vooraf gegaan en beschikken we als mensen over meerdere mogelijkheden om ons huis te verwarmen. De allerbekendste is natuurlijk de radiator. Een radiator kopen is daarom iets waar je goed over na moet denken. Ze zijn er in allerlei maten, stijlen en materialen. Daarnaast heb je tegenwoordig zowel horizontale- als verticale radiatoren. Elk merk heeft weer zijn eigen eigenschappen. Zo is een Thermar Super 8 Plateau weer een hele andere radiator dan een van ATAG. Overweeg jij om een nieuwe radiator aan te gaan schaffen? In dit artikel vind je alles wat je daarover moet weten.

Bepaal als eerste de juiste plek voor de radiator

Voordat je een radiator gaat kopen, moet je bepalen waar die radiator geplaatst moet gaan worden. Misschien hing je oude radiator wel op een plek die eigenlijk helemaal niet handig is en kom je erachter dat door nieuwe technieken er ook andere mogelijkheden zijn voor die plek. Zo zijn er verticale radiatoren die makkelijk zijn om op een smalle plek te hangen, bijvoorbeeld naast openslaande tuindeuren. Hierbij is het uiteraard wel belangrijk dat de buitenmuur voldoende geïsoleerd is, zodat je niet voor de buitenlucht aan het stoken bent.

Een ombouw voor de radiator

Vind je het maar niks om de radiator zo duidelijk in beeld te hebben? Of heb je misschien al een verouderde radiator en is de uitstraling niet meer wat het geweest is? Kies dan voor een ombouw voor je radiator. Vraag hierbij om advies aan een erkende cv-installateur als je een radiator gaat plaatsen. Deze weet je precies te vertellen hoe een goede luchtspreiding in de ruimte nodig is en waar de radiator geplaatst moet worden… en dus ook hoe je een goede ombouw maakt of laat maken. Deze moet namelijk niet de belangrijkste reden van een radiator in huis belemmeren: de ruimte warm maken en houden.

Laat je goed informeren

Maar hoe bereken je nu precies hoeveel vermogen de radiator nodig heeft? Simpel: ga in zee met een professional en laat hem die berekening uitvoeren. Zo ben je altijd zeker van een correcte berekening en zal je nooit de verkeerde radiator aanschaffen of hoge energiekosten moeten betalen omdat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Oook online vind je tabellen om dit zelf te berekenen, maar dan nog is het slim om dit te laten checken door een professional.

Hoe werkt een radiator?

De radiator bestaat uit platen en convectoren. De zijde van de radiator waar het water doorheen stroomt, is de plaat. Die plaat kan worden voorzien van convectoren aan zowel de binnen- als achterkant. De taak van de convector is om ervoor te zorgen dat de warmte ook goed wordt verdeeld. Het vermogen van de radiator wordt uitgedrukt in Watts. De capaciteit wordt berekend door te kijken naar de afmetingen en de hoeveelheid van de platen en convectoren. Hoe hoger het typenummer van de radiator, hoe hoger de warmteafgifte en het vermogen van de radiator.

Zuinigheid en capaciteit

Er zijn allerlei soorten radiatoren. Ze verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in zuinigheid en capaciteit. Om duidelijk onderscheid te maken, zijn de type radiators onderverdeeld door middel van codes. De code bestaat uit twee cijfers, zoals type 10, 11, 20, 21 en type 33. Het eerste cijfer geeft hierin het aantal platen weer en het tweede cijfer het aantal convectoren. Bij het aanschaffen van de nieuwe radiator dien je, zoals gezegd, te weten wat de ideale samenstelling is voor die ruimte. 

Het kostenplaatje

Een antwoord op de vraag wat een radiator moet kosten, is niet zo eenvoudig te beantwoorden, omdat dit kostenplaatje zeer uiteenlopend kan zijn. Deze wordt uiteraard bepaald door het vermogen van de radiator, maar ook de manier waarop deze geplaatst wordt. Ga je voor een radiator die individueel geplaatst wordt? Dan betaal je logischerwijs minder. Als je kiest voor nieuwe radiatoren en tevens de cv-installatie, dan ben je natuurlijk al veel meer geld kwijt. Moet je bijvoorbeeld ook nog eens de buizen aanpassen, dan wordt het kostenplaatje direct echt een stuk hoger. Wij zetten de gemiddelde kosten op een rijtje. Een radiator die individueel geplaatst moet worden, zal ongeveer tussen de €75 en €300 kosten. Het verschil in de prijs zit hem vooral in het design en vermogen van de radiator. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt.

Cv-installatie met radiatoren: een complete cv-installatie inclusief radiatoren kost in een doorsnee woning ongeveer €7.500. Bij een grotere woning ligt de prijs al snel tussen de €10.000 en €12.000. Als je deze laat plaatsen door een erkende cv-installateur (wat wij wel aanraden) zullen daar ook nog plaatsingskosten bovenop komen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
keuken een andere uitstraling geven Previous post Hoe gaat onze keuken er in 2021 uit zien?
loungeset Next post Een loungeset, ideaal voor elke tuin