De blaadjes van de bekendste Eucalyptus-soorten verspreiden een sterke, frisse geur die insecten op afstand houdt. Die blaadjes zijn rond of ovaal en groeien volmaakt symmetrisch om de stengel. De blauwgrijze waas komt door een waslaagje, dat het licht weerkaatst, waardoor het blad zilverachtig lijkt. De plant bloeit na ongeveer vier a vijf jaar met crèmekleurige bloemen. Er zijn ook soorten die rood bloeien, maar die zijn niet winterhard, iets wat belangrijk is voor een plant die in Nederland in de tuin staat. Eucalyptus wordt meestal 1 tot 3 meter hoog, met soms wel uitschieters tot 5 meter. Wat moet je weten als je een Eucalyptus in je tuin wil?
Eucalyptus is in Australië de meest voorkomende loofboom en wordt graag gegeten door de koala. Halverwege de 19de eeuw werd deze plant steeds vaker in Europa geplant. Daar heeft Eucalyptus het ook prima naar zijn zin in gebieden waar het niet heel hard vriest, al zijn er ook soorten die winterhard zijn. Zet je ‘m op je balkon of terras, gun de plant dan meteen een grote pot of kuip want Eucalyptus groeit snel en heeft de ruimte nodig.
Er zijn heel veel Eucalyptus soorten
Het geslacht Eucalyptus omvat ca. 600 soorten, die in Zuidoost-Australië en Tasmanië hele bossen vormen. Verder zijn zij inheems in Nieuw Zeeland, Oost-Indonesië, Brazilië en Zuid-Afrika. Ook in het milde klimaat van de Middellandse Zee, Zuidwest-Engeland, Ierland en West-Schotland kunnen zij tijdens de winter overleven, bij ons alleen bepaalde, aan het kille klimaat van het gebergte gewende soorten.

In Australië staat de plant beter bekend als ‘mythisch, magisch hout’ dat wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, denk aan olie, gom, brandhout, medicijnen en brandstof. Blaadjes die niet meer mooi zijn, kun je plukken en met heet water overgieten: instant aromatherapie en hulp bij verkoudheid. In boeketten zorgen de bladeren voor een mooie, grijze touch, en de urntjes, de vruchten, laten je huis dus lekker fris ruiken. Hoe mooi zou het zijn om zo’n Eucalyptus boom in eigen tuin te hebben? Er zijn namelijk best wat soorten die onze Nederlandse winters kunnen doorstaan.
Komt ook veel voor in Portugal
Niet alleen komt de Eucalyptus plant veel in Australië voor, we zien de plant ook veel in Portugal. Vaak staan ze daar aangeplant in rijen langs de weg, waardoor de geur écht een sensatie is. De frisse, mintachtige geur, is goed voor je luchtwegen en heerlijk in de sauna. De Eucalyptus bomen vind je met name in tropische of subtropische gebieden, vandaar dat ze bij ons voornamelijk als plant voor in de kamer gehouden worden. Het grijze blad heeft in je woonkamer veel sierwaarde en de menthol geur houdt insecten zoals vliegen en muggen op afstand.

Eucalyptus is afgeleid van het Griekse eu (mooi) en kalyptos (muts) en verwijst naar de bloemen die uit meeldraden en stampers bestaan en samen op een muts lijken. De Eucalyptusboom is prachtig wintergroen en ideaal om te gebruiken om te bloemschikken. Kijk wel goed naar welke soort je kiest. Er zijn kwekers die soorten aanbieden die goed winterhard zijn, maar er zijn ook soorten die een Nederlandse winter niet overleven.
De sneeuweucalyptus is afkomstig uit de koudste plaatsen van Australië en Tasmanië waardoor ze tussen de min 19 C en min 22 C kunnen verdragen. Hoog worden deze bomen wel, dus voor kleine tuinen zijn ze minder geschikt, tenzij je de bomen heel goed in de gaten houdt met snoeien. De sneeuweucalyptus heeft opvallende bloemen en een grijswitte stam. Deze kan makkelijk 7 meter hoog worden en dan nog gestaag verder groeien.
Uitgebreid wortelstelsel
Eucalyptusbomen worden daar waar zij inheems zijn vaak gebruikt om moerasgebieden droog te leggen en daarmee de malariamug te bestrijden. Deze bomen hebben een uitgebreid wortelstelsel die als een soort spons veel vocht op kunnen nemen. Het hout is bestand tegen aantasting door termieten. Het wordt ook veel gebruikt als grondstof voor papier.

Eucalyptus houdt helemaal niet van ons schommelende klimaat in de winter. Zo kan het gebeuren dat door de wisseling van kou en mildere fasen de groei stagneert, de boom verpietert en misschien, hopelijk als struik terugkomt omdat in het onderste gedeelte van de stam uitlopers ontwikkeld worden. Eucalyptus kan goed gesnoeid worden. Hij krijgt dan een struikvorm. De in de hoogte schietende boom moet goed vastgebonden worden aan een stevige paal ( b.v. met een oude nylonkous) omdat hij zeer gevoelig is voor harde wind. Dus het liefst staat hij op een beschutte plaats. Hij doet het eigenlijk op alle grondsoorten, is wel wat minder winterhard op veengrond omdat daar de groei wat later in het jaar stopt dan op zandgrond.