Read Time:4 Minute, 50 Second

Wil jij al lange tijd een zwembad in de tuin? Een goede keuze, omdat je er heel veel plezier aan gaat beleven! Waar inbouwzwembaden voor privégebruik vroeger erg schaars waren, zie je het tegenwoordig steeds meer. Er is dan ook volop keuze. 

Een van de keuzes die je moet maken, is welk materiaal je wilt. Een populaire keuze qua materiaal voor een zwembad in de tuin, is polypropyleen. Een zwembad van dit materiaal biedt een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en wordt steeds betaalbaarder.

In dit blog delen we alle voordelen van dit materiaal met jou, zodat je weloverwogen een keuze kunt maken. 

Op maat te maken

Omdat een zwembad in de tuin een nogal bepalend object is als het op het aanzicht van je tuin aankomt, is het belangrijk dat het precies zo wordt zoals jij het wilt. Polypropyleen heeft de ideale eigenschap dat het in elke vorm en maat te maken is. Dit maakt zwembaden van polypropyleen perfect voor mensen met specifieke wensen. Polypropeen of PP, zoals het materiaal ook wel wordt genoemd, wordt kunstmatig gemaakt en kan daardoor met behulp van een mal, in elke vorm worden gegoten. 

Vuilafstotend

De kunststof polypropyleen heeft, anders dan vele andere kunststoffen, de eigenschap dat het een zogenaamde gesloten structuur heeft. Hierdoor is het materiaal vuilafstotend en dat heeft op zijn beurt ook weer voordelen. 

Het belangrijkste voordeel hiervan is misschien wel dat er geen algengroei ontstaat. Dit scheelt een hoop onderhoud en zorgt er bovendien voor dat het zwemwater schoon blijft. Dit is prettig, omdat je van een ontspannende zwemsessie natuurlijk niet ziek wilt worden. 

Ook zorgt de vuilafstotende eigenschap er voor dat je eventuele viezigheid gemakkelijk van de bodem kunt halen, wanneer het ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch in je zwembad terecht is gekomen. 

Sterk en krasbestendig

Er zijn veel soorten kunststoffen op de markt en elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kenmerken. Afhankelijk van het productieproces en de chemische bewerking, kunnen ook bepaalde eigenschappen aangepast of versterkt worden. Zodoende kan een bepaalde kunststof geschikt worden gemaakt voor specifieke doeleinden. 

Een van deze kenmerken is hardheid. Polypropyleen is een relatief harde kunststof. Wanneer het materiaal wordt gebruikt voor het maken van een zwembad, heeft dit als voordeel dat het krasbestendig en sterk is. Waarschijnlijk is het niet je intentie om een zwaar voorwerp op de bodem te laten vallen, maar mocht het onverhoopt gebeuren dan wil je niet dat dit tot een lek in je zwembad leidt. 

Luxe design en uitstraling

Afgezien van een opblaaszwembad, ziet een zwembad in de tuin er luxueus uit. Helemaal wanneer je deze in laat bouwen, waardoor het zwembad één is met de tuin. Kies je voor een PP zwembad, dan ziet dit er extra luxe uit door het strakke design en mooie afwerking. Doordat het oppervlak van het materiaal glad is, breekt het de lichtstralen in het water maar beperkt. Het gevolg hiervan is een mooie strakke spiegel van water en licht in de tuin. Dit luxe aspect komt extra tot zijn recht, wanneer het water goed schoon wordt gehouden. 

Meerdere kleuren verkrijgbaar

Een ander voordeel van kunststoffen is dat er in het productieproces stoffen toe kunnen worden gevoegd. Dat kan ook een kleurstof zijn. Een PP zwembad is daarom vaak in verschillende kleurvarianten te krijgen. Zo kun je de kleurtint zo goed als mogelijk afstemmen op de rest van je tuin. 

Eenvoudig te onderhouden

Als gevolg van het gladde oppervlak en de vuilafstotende structuur van polypropyleen, is een zwembad van dit materiaal erg eenvoudig om te onderhouden. Je kan dit handmatig doen, of je kunt er voor kiezen om een zwembadrobot het vuile werk te laten doen. Door de lichte kleur van de kunststof is vuil bovendien makkelijk zichtbaar, zodat je de kleinste vuildeeltjes meteen kunt verwijderen.

Duurzame keuze, langdurig genot

Doordat PP niet aan wordt getast door verschillende weersinvloeden en chemicaliën die je gebruikt voor het onderhoud van het zwembad, is de keuze voor een PP zwembad een duurzame keuze. En over duurzaam gesproken: kunststoffen hebben het negatieve imago dat ze niet milieuvriendelijk zijn, maar dit is onterecht voor wat betreft polypropyleen. Dit is namelijk volledig recyclebaar na verhitting. Bovendien komen daar geen schadelijke en gevaarlijke stoffen bij vrij. Toch een prettige gedachte dat jouw, ooit zo veel gebruikte, zwembad later weer op een andere manier gebruikt kan worden.

Een inbouwzwembad aanleggen vergt aanvankelijk een redelijke investering, maar wanneer je zwembad eenmaal is geïnstalleerd kan je er zeer lang mee. Zogezegd kan je een zwembad in de tuin zien als verhuizen naar het buitenland in plaats van op vakantie naar het buitenland. Mocht je dus twijfelen aan de investering, dan is deze metafoor het meenemen waard. 

Osmose vrij

Nog een voordeel van PP zwembaden, is dat er geen osmose optreedt. Osmose is het proces waarbij water van een plek waar veel water zit (in het zwembad) diffuseert naar een plek waar de concentratie van water minder is (buiten de kuip, in de grond). Je kan het zien als een langzame vorm van lekkage. Met polypropyleen heb je hier in ieder geval geen last van. 

UV-bestendig

Polypropeen is goed bestand tegen UV-straling. Doet zonlicht en UV-straling dan helemaal niks met het materiaal? Wel iets, het materiaal kan namelijk hooguit iets verkleuren wanneer het langdurig zonlicht te verduren krijgt. Gelukkig is daar een oplossing voor: de zwembaden kunnen worden behandeld met een speciale laag, waardoor de verkleuring niet op zal treden. 

Nu ken je alle voordelen van een polypropyleen zwembad. Ten opzichte van andere, oudere materialen is polypropyleen eigenlijk altijd de beste optie. Het enige waardige alternatief is een zwembad van RVS. Die hoeft zelfs tegen UV-straling niet apart behandeld te worden, maar je moet dan wel iets dieper in de buidel tasten. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
eettafel Previous post Hoe belangrijk is een eettafel nou voor jou?
inboedel financieren Next post 3 Tips voor het financieren van jouw volgende inboedel