Read Time:2 Minute, 48 Second

Met de snel stijgende gasprijzen zijn steeds meer mensen met een koopwoning op zoek naar een alternatief om duurzamer hun woning te verwarmen. De overheid stelt het bovendien bij het vervangen van een cv-ketel vanaf 2026 verplicht om een hybride warmtepomp of een ander duurzaam alternatief voor het verwarmen van de woning te laten installeren. Als je je gaat verdiepen in warmtepompen, dan kom je naast de term ‘hybride warmtepomp’ ook de termen ‘all-electric warmtepomp’ en ‘all-electric ready warmtepomp’ tegen. Maar wat betekenen deze begrippen en wat kun je het beste kiezen? Wij leggen het uit in dit artikel.  

Warmtepomp: het basisprincipe

Voordat we starten met het uitleggen van de twee begrippen, is het goed om te weten hoe het principe van een warmtepomp werkt. Waar je cv-ketel gebruikmaakt van gas om je woning te verwarmen, haalt een warmtepomp ‘gratis’ energie uit de buitenlucht, de ventilatielucht of de bodem (grondwater of aarde) en zet dit met behulp van elektriciteit voor de compressor en enkele andere onderdelen om in energie voor het verwarmen (en eventueel koelen) van je woning en/of het verwarmen van warm water voor je keuken en badkamer.

All-electric warmtepomp: 100% gasloos

De term ‘all-electric warmtepomp’ betekent, zoals de naam al doet vermoeden, dat de warmtepomp volledig elektrisch en dus 100% gasloos zorgt voor het verwarmen (en eventueel koelen) van je woning en het bereiden van warm water. Wanneer je een all-electric warmtepomp laat installeren en je kookt daarnaast gasloos, dan heb je geen gasaansluiting meer nodig. Hoeveel stroom de all-electric warmtepomp verbruikt, is afhankelijk van het rendement van de warmtepomp en de hoeveelheid energie die nodig is om je woning te verwarmen. Als je een all-electric warmtepomp combineert met voldoende zonnepanelen, is het mogelijk om van je woning een ‘nul-op-de-meter’ woning te maken ofwel je energiekosten vervallen helemaal.  

Hybride warmtepomp: werkt samen met je cv-ketel

Is je cv-ketel nog niet aan vervanging toe? Dan kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp, die samenwerkt met je cv-ketel. In deze combinatie zorgt de hybride warmtepomp voor het verwarmen van je woning en alleen wanneer het echt nodig is, springt de cv-ketel nog bij. En de cv-ketel zorgt ook voor het verwarmen van water. Naast de ‘klassieke’ hybride warmtepompen zijn er ook zogeheten ‘all-electric ready’ warmtepompen. Dit is ook een hybride warmtepomp, maar het verschil is dat je met deze warmtepomp in de toekomst de stap naar volledig gasloos verwarmen extra eenvoudig kunt maken door een boiler aan te sluiten.

Welke warmtepomp kiezen?

Als je kijkt naar de warmtepomp waarmee je het meeste op je energiekosten bespaart, dan is de all-electric warmtepomp de beste keuze. Maar misschien is je cv-ketel nog goed of je wilt liever verduurzamen in stappen vanwege praktische of financiële redenen. In dat geval kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Een all-electric ready warmtepomp kan je in de toekomst weer kosten besparen, wanneer je wilt overstappen naar volledig gasloos verwarmen. Allemaal overwegingen om mee te nemen bij de keuze voor een warmtepomp.

Zo weet je in ieder geval meer over een aantal begrippen die je tegenkomt wanneer je op zoek gaat naar informatie over warmtepompen. Laat je goed adviseren door een installateur welke warmtepomp het beste past bij jouw woning.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
blauwe regen Previous post Blauwe regen in de tuin? Hoe moet je deze leiden en verzorgen?
mechanische ventilatie laten reinigen Next post Goede luchtkwaliteit steeds belangrijker in huis