Read Time:3 Minute, 21 Second

Nederland is een mooi land om in te wonen en biedt hier dan ook goede kwaliteit nieuwe woningen voor aan. Het nieuwe wonen is voorbereid op de toekomstige duurzame plannen en het gasloos leven. Bestaande woningen die alweer een paar jaartjes oud zijn, beschikken niet altijd over een duurzaam label. Dit getuigt zich dan ook in een hogere energierekening en minder comfort. De woning duurzamer maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Op een relatief eenvoudige manier kun je in een mum van tijd veel besparingen realiseren wat goed is voor het milieu en je portemonnee. Dakisolatie is hier een onderdeel van. Je bespaart er al gauw €500 per jaar mee. Wetende dat er zonder fatsoenlijke dakisolatie tot wel 30% warmte verloren gaat in je woning zet dit je aan het denken. Ben je op zoek naar een interessante optie voor het isoleren van je dak? Lees dan gerust verder en kom te weten wat voor materiaal geschikt is voor jouw dak. 

Waarom dakisolatie?

Isolatie over het algemeen helpt je bij het langer warm houden van je woning. Van nature stijgt de warme lucht naar boven. Indien het dak niet of slecht geïsoleerd is, ontsnapt de lucht en trekt deze continu naar boven. Door middel van dakisolatie voorkom je dan de lucht niet zo meer kan ontsnappen en minimaliseer je trek of tocht. Ga maar eens op de trap of bij het trapgat staan, dan voel je het verschil tussen wel of geen isolatie. Voorzie jouw leven van rust en comfort door de het dak te voorzien van de juiste isolatie. Het biedt ieder een aangenaam leefklimaat in de winter en zomer, zorgt voor rust doordat het geluiden van buitenaf dempt, het geeft je huis meerwaarde, verhoogt je energie label en je verdient het ook nog eens terug dankzij de dalende energiekosten. 

Soorten dakisolatie

Dakisolatie kan op verschillende manieren en ook met diverse materialen worden uitgevoerd. Wat voor jouw geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Vraag jezelf af of je een plat dak hebt of juist een hellend dak? Zoek je PIR isolatie of wellicht steenwol? Vergeet niet na te denken over het bevestigingsmateriaal zoals pur schuim en schroeven. 

Dakisolatie plat dak

Warmte-isolatie of plat gezegd isoleren kan bij een plat dak van buitenaf of van binnenuit gerealiseerd worden, waarbij eventueel ook bovenop de bestaande dakbedekking de isolatie aangebracht kan worden. De voorkeur gaat naar isoleren van buitenaf, ook wel warm dakisolatie genoemd. Bij deze methode komt de isolerende laag aan de buitenkant van het platte dak, dus op de dragende constructie. Voor deze vorm van dakisolatie kies je een kunststof isolatiemateriaal zoals PIR platen of EPS platen.

Isoleren op de bestaande dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of epdm) is ook mogelijk. De dakbedekking functioneert dan als waterdichte afdeklaag. Deze manier van isoleren noemen we de omgekeerd dakisolatie. XPS isolatie is hier geschikt voor. 

Een plat dak van binnenuit isoleren noemt men ook wel koud dak isoleren. In dit geval gebruik je een minerale isolatiewol zoals rockwool steenwol of glaswol. Deze wordt aan de binnenzijde van het dak geplaatst. Vergeet hierbij niet de juiste folies te gebruiken, zodat je vochtproblemen weet te voorkomen.

Dakisolatie hellend dak

Een hellend dak kun je evenals bij een plat dak van buiten en van binnenuit isoleren. Bij het isoleren van buitenaf gebruik je PIR platen of PIR renovatieplaten. Is de dakhelling kleiner dan 25 graden, dan is het noodzakelijk om eerst een waterkerende dampopen folie te plaatsen.

Een hellend dak wordt echter meestal van binnenuit geïsoleerd, vaak met steenwol of glaswol. Daarnaast worden de nieuwere isolatiematerialen ook steeds vaker gebruikt bij het isoleren van een hellend dak aan de binnenkant. Hierbij valt te denken aan katoen of aan houtvezelplaten.

Het gebruik van een dampremmende folie wordt ten zeerste aangeraden. Zo weet je zeker dat condensvorming verleden tijd is en vocht niet in aanraking komt met het isolatiemateriaal of de dakconstructie. Om na het isoleren alles mooi en strak af te werken gebruik je gipsplaten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
comfortabele woonkamer Previous post Zo maak je jouw woonkamer comfortabel
Next post Gemonteerde bio-ethanol haarden – voordelen en nadelen