Read Time:2 Minute, 48 Second

Aansprakelijkheid is een gegeven dat zowel rust als onrust geeft in het leven. Het is fijn om te weten dat je een ander die schade bij jou veroorzaakt daarvoor aansprakelijk kunt houden. Maar andersom kan hetzelfde gebeuren. Ook in je werkende leven als architect, zeker als niet voor een baas werkt maar zelf de ondernemer bent en dus extra verantwoordelijkheid draagt. Daarom is het zaak om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd bent voor aansprakelijkheid. Maar welke verzekeringen kun je als architect goed gebruiken als je goed verzekerd wilt zijn voor aansprakelijkheid?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een verzekering die absoluut onmisbaar is voor een architect, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering biedt dekking voor fouten, nalatigheid of verkeerde adviezen die kunnen voortvloeien uit jouw beroepsactiviteiten als architect. Je doet het nooit expres, maar als je een fout maakt in het ontwerp, een verkeerd advies geeft of een project niet naar behoren afrondt, kan dit leiden tot financiële verliezen voor je klanten. De schade daarvan is al snel groot, en die aanzienlijke financiële schade kan dan op jou als architect verhaald worden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming tegen dergelijke claims en vergoedt eventuele schadevergoedingen of juridische kosten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Naast de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, kan afhankelijk van je situatie ook bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een belangrijk onderdeel zijn van je verzekeringsportfolio. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade aan eigendommen van anderen of lichamelijk letsel veroorzaakt door jouw bedrijfsactiviteiten. Als jij als architect of een medewerker van jouw bedrijf werkt op locaties waar schade kan ontstaan, bijvoorbeeld door per ongeluk eigendommen van anderen beschadigd tijdens het werk, is dat schade die op je bedrijf verhaald kan worden door het ‘slachtoffer’. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat de kosten van schadevergoedingen of juridische procedures dan gedekt zijn.

aansprakelijkheidsverzekering

Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering

Als je dacht dat je klaar was met bovenstaande twee verzekeringen, dan moeten we je teleurstellen, want dat is helaas niet zo. Ook een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering is namelijk zeer het overwegen waard. Zo’n aansprakelijkheidsverzekering kan je persoonlijke vermogen beschermen in geval van een aansprakelijkheidsclaim rondom je werkactiviteiten als architect. Als een claim resulteert in een schadevergoeding die de dekking van je beroepsaansprakelijkheidsverzekering overstijgt, kan je alsnog persoonlijk opdraaien voor de rest van de schade. Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering kan je financiële zekerheid bieden door in zo’n geval de extra kosten te dekken. Dit kan voorkomen dat je persoonlijke bezittingen, zoals je huis, spaargeld of andere waardevolle bezittingen, in gevaar komen. Daarnaast beschermt deze verzekering je in je persoonlijke leven. Klik op de link om je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering te vergelijken.

Natuurlijk is het zo dat verzekeringen geld kosten, net als de meeste dingen in het leven. Ze bezorgen je vaste lasten, terwijl je er als het goed is nauwelijks een beroep op doet. Is het daarom verspild geld? Zeker niet! De financiële risico’s zijn te groot als je actief bent als ‘zelfstandig’ architect om je níet goed te verzekeren. Het is daarom zeer onverstandig om niet de aansprakelijkheidsverzekeringen te nemen die passen bij jouw bedrijfsvoering. Zo verzeker je jezelf er immers van dat je niet aan de grond of zelfs fors in de schulden komt te zitten als je onverhoopt een grote schadeclaim aan je broek krijgt. Het is wel belangrijk op te merken dat de dekking van aansprakelijkheidsverzekeringen kan variëren, dus het is verstandig om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen en te begrijpen wat wel en niet is gedekt bij de verzekering in kwestie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
tiny houses nederland Previous post 4 innovatieve manieren waarop het woningtekort wordt opgelost
Next post Waar moet je aan denken als je je badkamer gaat verbouwen?