Read Time:2 Minute, 14 Second

Wanneer je gaat studeren, moeten er een hoop zaken geregeld worden. Dit is al helemaal het geval als je uit huis gaat en in een studentenhuis terecht komt. Naast alle verschillende inschrijvingen en de daadwerkelijke verhuizing zul je ook aandacht moeten besteden aan de verzekeringen. In je ouderlijk huis hoefde je hier niet naar om te kijken, maar nu is het goed om te weten waar je op moeten letten om ongewenste verrassingen te voorkomen. In de praktijk zien we nog maar al te vaak daar er onduidelijkheden zijn over de verantwoordelijkheden en soorten verzekeringen die nodig zijn in een dergelijke situatie.

De woonhuisverzekering

De meest belangrijke verzekering voor een huis is de woonhuisverzekering. Deze verzekering dekt schade aan de woning door bijvoorbeeld storm. Dit heeft betrekking op bijvoorbeeld extreme gevallen als brand, maar biedt ook dekking bij de kleinere ongelukjes die schade aan de woning veroorzaken. Wanneer je een woning koopt, wordt deze verzekering door de bank vaak als vereiste gesteld. In de praktijk ligt de verantwoordelijkheid voor deze verzekering dan ook bij de eigenaar van de woning. Wanneer bijvoorbeeld je ouders de woning kopen, zullen zij deze verzekering af moeten sluiten. Wanneer je een kamer huurt van een huurbaas, dan is het goed om na te vragen of er een dergelijke verzekering aanwezig is. In de praktijk zal de huurbaas dit dan ook voor zijn rekening nemen.

Het afsluiten van een inboedelverzekering

Een andere verzekering die wel door de daadwerkelijke bewoners dient te worden afgesloten is de inboedelverzekering. Deze dekt schade aan de spullen die daadwerkelijk in je kamer aanwezig zijn. Bij de inboedelverzekering wordt er vaak uitgegaan van een verzekerd bedrag. Bedenk dus goed hoeveel je inboedel ongeveer waard is en verzeker je minimaal voor dit bedrag. Wanneer je onderverzekerd bent krijg je alleen het verzekerde bedrag uitgekeerd, terwijl je spullen meer waard zijn. In principe moet iedere bewoner van een studentenhuis een aparte inboedelverzekering afsluiten. Maar er zijn daarnaast aanbieders die collectieve verzekeringen aanbieden die specifiek voor dit doel uitkomst bieden.

Inboedelverzekering vergelijken kan geld schelen

In de huidige verzekeringsmarkt zijn er tal van aanbieders van verzekeringen. Neem daarom uitgebreid de tijd om de verschillende mogelijkheden naast elkaar te leggen. Let bij de inboedelverzekering vergelijken vooral op de verhouding tussen premie en dekking. Een inboedelverzekering hoeft niet veel te kosten, maar het is belangrijk dat het wel de schades dekt die op jou van toepassing zijn. Overleg hierbij ook met je huisgenoten en informeer bij je huisbaas wat er al geregeld is. Dit soort zaken gezamenlijk regelen kan ook weer voordelen opleveren. Wanneer je dit geregeld hebt, kun je beginnen aan je nieuwe avontuur in je studentenhuis. Maak er een echt thuis van.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
hangplanten in het interieur Previous post Hangplanten in alle soorten en maten
Next post Welke verlichting kies je voor de keuken?