Read Time:2 Minute, 35 Second

Heel gezellig hoor zo’n kerstboom in huis, maar zorg je er wel voor dat hij brandveilig is? Sluit niet alleen inboedel- en opstalverzekering af, maar volg ook deze 7 tips om brand in huis te voorkomen.

Kerstboom in huis? Vergeet de brandveiligheid niet

1. Koop een kerstboom met kluit

Een kerstboom vers uit de grond, met kluit, bevat de meeste boomsappen. Hierdoor is de boom minder vatbaar voor vlammen. Heb je al een kerstboom zonder kluit gekocht? Dan is het slim om een inkeping in de stam te maken en de kerstboom in een houder met een laagje water te zetten. Wees niet te zuinig met water, een laagje van ongeveer 6 centimeter is perfect.

2. Laat de kerstboom niet te lang staan

Een kerstboom lang na oud en nieuw in huis laten staan, is geen goed idee. Hoe langer een kerstboom staat, hoe droger hij wordt. Een kurkdroge kerstboom is heel brandgevoelig. Houd in de gaten wanneer je bij jou in de buurt kerstbomen bij het grofvuil mag zetten. Of geef hem een plekje in je tuin, zodat je volgend jaar van dezelfde boom kunt genieten.

3. Zorg dat de kerstboom stevig staat

Door de kerstboom in speciale houder te zetten, is de kans kleiner dat hij omvalt. Er zijn houders te koop met een speciale waterreservoir, waardoor de boom ook meteen vochtig genoeg blijft. Als je een hele grote kerstboom in huis hebt, kun je hem zelfs bevestigen aan het plafond. Bind hiervoor een stuk staaldraad aan de stam op ongeveer een vierde van de boom en bevestig dit aan een schroefoog in het plafond.

4. Geef de kerstboom water

Een droge kerstboom heeft maar 30 seconden nodig om volledig af te branden. Houd de boom nat door hem iedere dag een scheutje water te geven. Zet wel een bak of schotel onder de boom om te voorkomen dat je huis verandert in een zwembad.

5. Bereid je voor op ongelukken

Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het verstandig om een emmer met water naast de kerstboom te zetten. Mocht de kerstboom in de brand vliegen, dan heb je tenminste een blusmiddel bij de hand. Steek nooit kaarsen aan in de buurt van de boom en zet hem niet dichtbij gordijnen of voor de deuropening. Mocht je kerstboom vlam vatten, dan wil je zo snel mogelijk buiten zijn.

6. Koop alleen led-verlichting

Een kerstboom zonder lampjes is geen kerstboom. Maar wat hang jij voor lampjes in je boom? Onveilige kerstverlichting is vaak de oorzaak dat de kerstboom in vuur en vlam vliegt. De veiligste verlichting heeft led-lampjes en een KEMA-keurmerk. En heel logisch: versier de kerstboom niet met echte kaarsjes. De kans op brand is dan wel heel groot.

Een inboedel- en opstalverzekering zijn geen overbodige luxe

Een opstal- en inboedelverzekering zijn echt geen overbodige luxe. Met deze verzekeringen weet je zeker dat je inboedel en huis goed verzekerd zijn bij schade door brand, water, inbraak of storm. Geen zin in gedoe? Bij InShared sluit je online een verzekering af in 3 simpele stappen. Zo gepiept dus!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post 5 tips voor het inrichten van een zomerse slaapkamer
Next post Budget tips om je huis koel te houden