Het is zo ver, je gaat op jezelf wonen! Je eigen plek, niet meer met pa en ma onder een dak en een eigen leven. Het is natuurlijk vooral heel leuk, maar ergens ook een beetje spannend. Om je op weg te helpen hebben wij vijf tips voor als je het huis uit gaat. Mis ze niet!
1. Wees slim met jouw inboedel
Misschien heb je al het een en ander aan meubels, maar het kan zijn dat je alles nog moet kopen. Dat kan een kostenpost zijn, dus ga er slim mee om. Je hoeft niet alles in een keer perfect in orde te hebben, je kunt op zijn tijd best een en ander vervangen. Bedenk wat jij het belangrijkst vindt om goed voor elkaar te hebben en regel die zaken eerst. Wil jij per se een mooie tv? Dat kan, maar misschien moet je dan op Marktplaats een bank of een tafel scoren.
2. Regel op tijd alle verzekeringen
Dit is waarschijnlijk iets wat jouw ouders regelden, misschien regelden ze het samen met jou. Als je op jezelf gaat wonen, heb je een eigen inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering nodig. Als je vaak reist, is een reisverzekering ook een goed idee. Een zorgverzekering is in Nederland verplicht, het beste kun je met je ouders regelen dat die nu van jouw bankrekening gaat (mocht dit niet al eerder geregeld zijn).
3. Zorg voor hulp bij de aankoop van een huis
Ben jij een van de gelukkigen die al een huis kan kopen? Bij de aankoop van een woning kan er behoorlijk wat op je af komen. Dikke kans dat je nog nooit zoveel geld uit hebt gegeven en er heel veel informatie op je af komt. Zoveel dingen waar je nooit aan hebt gedacht! In jouw geval is een aankoopmakelaar het beste wat je kan overkomen. Jij zoekt jouw droomhuis en vanaf daar wordt je bij iedere stap bijgestaan, zelfs de champagne wordt voor je ontkurkt š
4. Sluit op tijd voorzieningen af die je wilt hebben
Je wilt natuurlijk niet zonder gas, water en licht komen te zitten. Deze voorzieningen zijn niet altijd binnen een paar dagen geregeld, dus het is handig om er op tijd bij te zijn. Je zult niet zomaar worden afgesloten van gas, water en licht, maar de leveranciers zijn blijer als jij op tijd de zaakjes in orde hebt. Ook zaken als internet en televisie kosten wat tijd om aan te sluiten. De aanvraag van alle voorzieningen kun je vaak al doen zodra je het adres weet, dan hoef je alleen nog maar een paar extra gegevens door te geven op het moment dat je de sleutel krijgt. Op die manier zit je zo min mogelijk zonder voorzieningen te zitten.
5. Adreswijzigingen
Last but not least: de adreswijziging. Kies je er voor om iedereen een kaartje of berichtje te sturen met jouw nieuwe adres of komen ze er zelf wel achter? Die keuze is aan jou. Organisaties gaan echter niet vanzelf achter jouw nieuwe adres komen, dus daar moet je sowieso de adreswijziging doorgeven. Denk aan de bank, de sportclub of jouw school of werk. In sommige gevallen kun je in jouw gebruikersprofiel een wijziging doorgeven, maar af en toe moet je de organisatie in kwestie mailen. Zorg dat je dit goed regelt, want niets is vervelender dan post mislopen of post ontvangen die niet voor jou bestemd is!
Hopelijk ben je een stukje wijzer geworden na het lezen van dit blog. Ben je op zoek naar nog meer informatie over het huis uit gaan of andere gerelateerde onderwerpen? Het blog van Libero Aankoop staat propvol met leuke artikelen, zoals deze over het inrichten van een klein huis!