Read Time:2 Minute, 46 Second

Om te zorgen voor een veilige werkomgeving en verschillende mogelijke incidenten te voorkomen die veroorzaakt kunnen worden door onveilige elektrische installaties, is het belangrijk om deze installaties regelmatig te laten controleren. Er zijn vijf soorten controles die je kunt laten uitvoeren waaronder de SCIOS scope 8 en de SCIOS scope 10. Deze inspecties moeten altijd worden uitgevoerd door een gespecialiseerde inspecteur die beschikt over de juiste certificaten. Dit verzekert jou ervan dat de installateurs beschikken over de juiste kennis en expertise om de SCOPE-inspectie op de juiste manier uit te voeren. Er zijn verschillende bedrijven met een SCIOS-certificaat waarbij je terecht kunt om een SCIOS-inspectie te laten doen.

De SCIOS scope 8 keuring 

De SCIOS scope 8 keuring is een inspectie van de elektrische installaties om de veiligheid te waarborgen en uitval van apparatuur te voorkomen. Deze inspecties worden uitgevoerd aan de hand van een door Nederland opgestelde norm, ook wel bekend als de NEN3140 norm. Er zijn verschillende punten waarop bij deze keuring wordt gecontroleerd zoals onder andere de beschermingsleidingen, de isolatieweerstand en de juiste werking van de aardlekbeveiliging en veiligheidsketens. Alle bevindingen worden uitgewerkt in een inspectierapport dat je na de inspectie zult ontvangen. Dit rapport is ook gelijk een bewijs voor bijvoorbeeld de arbeidsinspectie van het feit dat je alle installaties op tijd hebt laten controleren.  

De NEN 3140 keuring 

Een NEN 3140 keuring is net als de SCOPE 8 keuring ook een periodieke keuring van elektrische installaties om zo de veiligheid te waarborgen en incidenten zoals onder andere brand en elektrocutie te voorkomen. Na een NEN 3140 keuring zul je een volledig rapport ontvangen van de bevindingen en eventuele aanbevelingen met betrekking tot de installaties. Het grootste verschil tussen een SCIOS scope 8 keuring en een NEN 3140 keuring is dat de SCIOS scope 8 keuring altijd moet worden uitgevoerd door een inspecteur die hierin gespecialiseerd is. Om deze certificering te behouden zullen de werkzaamheden van deze inspecteur jaarlijks worden gecontroleerd door een gecertificeerde instelling. 

De SCIOS scope 10 keuring 

De SCOPE 10 keuring is een inspectie van elektrische apparatuur aan de hand van de NTA 8220. Door deze keuringen uit te laten voeren kun je de kans op het uitbreken van brand zo klein mogelijk houden. Het is bij sommige verzekeraars zelfs verplicht om deze keuring uit te laten voeren om aan de polisvoorwaarden van een brandverzekering te voldoen. Er wordt tijdens deze keuring onder andere gekeken naar de warmteontwikkeling van groepenkasten en de aardingen worden gemeten om te bepalen of deze bescherming kunnen bieden tegen brand. Tenslotte wordt er ook gecontroleerd op de aanwezigheid van voorzieningen die bij een calamiteit kunnen worden ingezet. 

SCIOS scope 8 en 10 combineren 

Beide keuringen zijn niet officieel verplicht, maar kunnen wel verplicht worden gesteld om bijvoorbeeld een verzekering af te sluiten. Daarnaast is het verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Zowel bij de SCIOS scope 8 als bij de SCIOS scope 10 is het aan te raden om deze elke 3 tot 5 jaar opnieuw uit te laten voeren. Omdat beide keuringen gericht zijn op elektrisch materieel en daarnaast veel vergelijkbare aspecten bevatten kunnen deze keuringen perfect worden gecombineerd. Door de keuringen tegelijkertijd uit te laten voeren, kun je niet alleen tijd, maar ook nog eens geld besparen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
internet of things Previous post De Meest Kwetsbare IoT-apparaten: Denk Goed Na Voor Aankoop 
nieuwe deur kopen Next post Waar je aan moet denken als je een nieuwe deur koopt