Heb jij radiatoren in je huis? Dan zul je het er vast over eens zijn dat radiatoren niet het meest stijlvolle object in je huis zijn. Er zijn wel strakke en moderne designradiatoren te koop, maar wil je dit in elke ruimte toepassen, dan ben je veel geld kwijt. Als dit je budget overstijgt, dan blijf je nog steeds zitten met oude en lelijke radiatoren en kun je wel wat radiatorombouw tips gebruiken. Want een ombouw verwarming is de enigste wijze om je lelijke radiatoren uit het zicht te onttrekken. Hierbij daarom 5 tips voor radiatorombouw.
1. Zelfbouwpakket
Een radiatorombouw is zelf vrij gemakkelijk in elkaar te zetten. Hierbij kun je je eigen fantasie de vrije loop laten. Jij kunt bepalen hoe het design eruit moet zien en hoe je de constructie bouwt. Maar niet iedereen is even handig of creatief. In dat geval kun je bij vrijwel elke bouwmarkt een zelfbouwpakket kopen. In een zelfbouwpakket zitten alle materialen die je nodig hebt voor een radiatorombouw en een duidelijke beschrijving, zodat je stap voor stap je ombouw verwarming in elkaar zet.
2. Zorg voor een opening in de ombouw
Misschien wel één van de belangrijkste radiatorombouw tips: bouw een radiator nooit volledig in. De warmte moet weg kunnen en daarvoor moeten er dus een opening in de ombouw zitten. Als je aan de voorzijde van de ombouw een vlechtmat gebruikt, dan hoef je geen aparte opening meer te maken. De vlechtmat zelf heeft openingen genoeg waardoor de warmte kan ontsnappen. Maar maak je een dichte voorzijde, dan zijn er verschillende opties. Je kunt een sleuf aan de voorzijde maken, maar je kunt ook sleuven in het bovenpaneel maken. Hoe en waar je openingen of sleuven ook maakt, het belangrijkste is dat de warmte goed kan circuleren.
3. Gebruikt MDF
Ontwerp je zelf je radiatorombouw? Dan kun je niet zomaar elke houtsoort gebruiken. De ombouw staat voortdurend bloot aan warme temperaturen en niet elke houtsoort is hier geschikt voor. Het gemakkelijkste is om MDF te gebruiken. MDF bestaat uit houtvezels, is sterk en buigt niet snel door. Daarnaast is MDF zeer gemakkelijk om op maat te maken en nadien te beschilderen. Je hoeft met MDF ook niet bang te zijn dat het materiaal door de warmte zal kromtrekken.
4. Andere materialen
De meeste tips voor radiatorombouw gaan over een radiatorombouw van hout of MDF. Maar misschien wil je helemaal geen houten ombouw? Dan zijn er ook nog andere materialen om je radiatorombouw te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van panelen van veiligheidsglas? Dit is vooral van toepassing als je je radiatoren toch niet helemaal wilt verbergen, maar toch een mooie ombouw wilt. Met glaspanelen zorg je ervoor dat je radiatoren een luxe uitstraling krijgen. Voor een strak en modern interieur of een industrieel interieur kun je ook kiezen voor aluminium radiatorpanelen. Er zijn kant-en-klare aluminium panelen te koop in allerlei designs en ze hebben een strakke grijze kleur.
5. Houdt rekening met de thermostaat en leidingen
Naast het feit dat een radiator al lelijk kan zijn, is het ook nog voorzien van lelijke leidingen aan de onderzijde of aan de zijkant. Ook zit er een uitstekende thermostaat aan. Een gedeelte van de leiding kun je wegwerken achter de radiatorombouw, maar niet de uitsteeksels, zoals een radiatorkraan. Houdt hier rekening mee bij het maken van een ombouw. Zaag gaten, zodat zowel de thermostaat als een eventuele radiatorkraan uit kunnen steken. Meet de gaten goed op, zodat je ze niet te groot maakt, want dit zal weer lelijk ogen.