Read Time:2 Minute, 20 Second

Het is altijd fijn om op je energierekening te kunnen besparen. Zeker met de huidige prijzen én verwachte stijging van de kosten voor zowel gas als elektriciteit. Gelukkig zijn er manieren om je verbruik omlaag te krijgen. Daar zijn soms investeringen voor nodig, maar deze haal je er in de toekomst weer uit. En sommige besparingen kosten je helemaal niks.

1. Reken af met tochtgaten

Zeker in wat oudere woningen weet de wind snel een gaatje te vinden om doorheen te blazen. Gevolg in de winter: je krijgt het koud en zet de verwarming hoger. Dit probleem kan je voor een groot deel oplossen door voor nieuwe kozijnen te kiezen.

Je hebt de keuze uit kunststof, houten en prefab. Qua prijs/kwaliteitverhouding zijn kunststof kozijnen het meest gunstig. Laat je goed adviseren wat voor jouw woning de beste kozijnen zijn.

2. Dichtplakken die spleten

Met je nieuwe kozijnen ben je er natuurlijk nog niet helemaal. In je huis kunnen nog diverse kieren en spleten zitten. Dit kan je simpel oplossen door te gaan plakken. Een manier om dit te doen is door strips bij ramen en deuren te plakken.

Als er wat grotere kieren ontstaan, kan je deze dichtkitten. Op die manier onderdruk je de neiging om de verwarming een graadje hoger te zetten en loopt je verbruik niet onnodig op.

3. Vloerverwarming

Toegegeven, dit kan een stevige investering zijn. Maar het levert je op termijn veel op. Omdat de warmte over de hele vloer wordt verdeeld, wordt jouw woning op een veel effectievere manier verwarmd.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen een deel van je woning op deze manier te verwarmen. De kosten voor de aanleg van vloerverwarming in de badkamer liggen gemiddeld onder de 1.000 euro. Het aanlegbedrag van de benedenverdieping van een gemiddelde woning ligt enkele honderden euro’s hoger.

4. Isoleren 

Met een goed geïsoleerde woning verlies je in de winter veel minder warmte dan wanneer je woning slechte isolatie heeft. Onder meer je dak, (spouw)muren en vloer kan je isoleren. En het goede nieuws is: voor deze vormen van isolatie is er zelfs subsidie beschikbaar.

Je kunt ook voor HR++ dubbel glas kiezen. Dit glas houdt warmte binnen en kou buiten. Met goede isolatie kan je honderden, in sommige gevallen duizenden euro’s per jaar besparen op je energierekening.

5. Even flink zijn

Als laatste een tip die je helemaal niks kost, alleen een beetje discipline, en misschien een dikke trui. Wees flink en zet de thermostaat ook in de winter niet hoger dan 19 graden. Je lichaam went er vanzelf aan en je bespaart er behoorlijk mee.

Trek die dikke trui aan en ga onder een dekentje op de bank zitten. Voor een lagere energierekening (en een betere milieu) is dat best een haalbare opoffering.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
relax in de tuin Previous post Ontspan en geniet van je tuin
huis opruimen Next post Zomerse activiteiten om thuis te doen