Read Time:2 Minute, 39 Second

Veel mensen kijken nauwelijks om naar hun zonwering. Hij verkleurt, wordt vies en gaat misschien zelfs schimmelen. Vervolgens denken de meeste mensen dat er dan geen enkele keus is en dat ze een hele nieuwe zonwering nodig hebben. Toch valt dat meestal wel mee. Je kunt de zonwering in veel gevallen nog zelf opknappen. Vind jij je zonwering niet meer zo mooi, of is hij zelfs beschadigd? Check dat deze 5 tips om te zien of je zelf je zonwering kunt opknappen!

1. De zonwering schoonmaken

De meeste mensen maken hun zonwering niet zo vaak schoon. Het is ook best een vervelend klusje, maar aan de andere kant levert het ook veel op. Een schone zonwering ziet er heel anders uit dan een vieze. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen! Vaak zal dan de kleur van het doek verbleken of misschien vallen er zelfs gaten in. Gebruik alleen middelen die de producent van het zonneschermdoek heeft aanbevolen.

2. Het systeem smeren

Werkt het systeem niet meer zo soepel? Dan kun je het smeren. Gebruik hiervoor olie of siliconen spray. Zorg altijd dat je het doek afdekt, zodat je er geen vlekken op maakt. Door het systeem regelmatig te behandelen zorg je ervoor dat het soepel blijft lopen. Er is zo minder kans op beschadigingen.

3. Het zonwering doek bleken

Je kunt het zonwering doek bleken als je het niet erg vindt dat het lichter wordt. Je kunt daarvoor middelen gebruiken als citroensap of verdunde bleek. Door dit te gebruiken zie je schimmelplekken niet meer. Het gebleekte doek heeft echter geen beschermingslaag meer en is dus niet meer waterafstotend. Het zal ook wat sneller opnieuw gaan schimmelen als je het niet goed drooghoudt.

4. Het zonnescherm doek vervangen

Je kunt het zonnescherm doek vervangen als het beschadigd is of als het te vuil of verkleurd is. Meestal is het systeem nog prima in orde en kun je alleen het losse doek vervangen. Dat scheelt je heel wat geld, want een nieuw doek voor je zonnescherm is veel goedkoper dan het hele scherm vervangen. Bovendien ziet je zonwering er weer prachtig uit en kan hij weer jaren mee. Er zijn instructievideo’s waarin je ziet hoe je zelf het zonwering doek kunt vervangen, maar je kunt het ook laten doen door een bedrijf.

5. Onderdelen vervangen

Je kunt ook losse mechanische onderdelen vervangen van je zonnescherm. Bijvoorbeeld als een van de draagarmen niet meer goed is. Je kunt ook het systeem waarmee het doek omhoog en omlaag gaat vervangen. Hou er rekening mee dat je soms beter het hele systeem kunt vervangen. Als het bijvoorbeeld een erg oud systeem is, heeft het weinig zin om één draagarm te vervangen. De andere zal dan waarschijnlijk ook al snel aan vervanging toe zijn.

Je zonwering is meestal nog wel te redden als je er op tijd bij bent. Het beste controleer je elk jaar de toestand van je zonwering, ook de zonwering boven je terras. Door de zonwering regelmatig schoon te maken, kun je ook al veel problemen voorkomen. Is jouw zonwering niet meer mooi, maar werkt hij nog wel goed? Dan kun je hem met de bovenstaande tips opknappen zonder dat je hem helemaal moet vervangen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Visgraat parketvloeren, weer helemaal hip en trending!
Next post Zelf veilig en sfeervol de verlichting van jouw dromen aanleggen