Read Time:2 Minute, 31 Second

Als je je huis aan het inrichten bent is het vinden van een vloerkleed vaak de laatste stap. Vaak is dit ook de moeilijkste stap. Begrijpelijk dus dat veel mensen dit onderdeel uitstellen tot het laatste moment. Toch hoeft het uitzoeken van een vloerkleed niet zo lastig te zijn als veel mensen denken.

  1. Bepaal de algemene kleurstelling van je huis   

Een logische eerste stap (vaak ook de moeilijkste stap) is om te beginnen met het uitzoeken van de kleur van het kleed. Om een goed beeld van mogelijke kleuren te krijgen, is het verstandig om de kleuren van je interieur in te delen in verschillende groepen.

De primaire kleur is de kleur die je het meeste gebruikt. De secundaire kleur is de kleur die je vaak gebruikt, maar die niet de overhand heeft. De tertiaire kleur is de kleur waarin je eventuele accessoires, zoals kussens laat terugkomen. Veel mensen kiezen voor een vloerkleed in een secundaire kleur.

Kijk vervolgens naar de kleur van je bank. In veel gevallen sluit het vloerkleed aan op de bank. Als de bank en het vloerkleed dezelfde kleur hebben, loop je het risico dat je een eentonig krijgt. Is je bank lichtgrijs? Kies dan niet voor een lichtgrijs vloerkleed, maar ga bijvoorbeeld voor donkergrijs of een fellere kleur.

  1. Bepaal het patroon van het vloerkleed

Als uit bent over de kleurstelling van het kleed, kun je gaan kijken naar de print. Bepaal daarom of je liever een vloerkleed met patroon, of een egaal vloerkleed (zonder patroon) wilt. Kijk hiervoor naar de ruimte en sfeer van je woonkamer.

Kleden met een patroon zorgen vaak voor een huiselijke sfeer, maar laten je kamer wel kleiner lijken. Als je een kleine woonkamer hebt, is een egaal kleed daarom een geschikte oplossing. Wil je je woonkamer gezelliger maken? Ga dan voor een kleed met een patroon. Hierbij kun je kiezen voor blokken, cirkels en vele andere designs. Hierin is je eigen gevoel leidend.

  1. Kies de juiste structuur

Bij het uitzoeken van een vloerkleed kun je kiezen voor een hoogpolig of laagpolig kleed. Hoogpolige vloerkleden voelen zacht aan, maar vereisen meer aandacht, omdat ze meer stof aantrekken.

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een gevlochten vloerkleed of een bolletjes vloerkleed. Deze vloerkleden hebben geen patronen, maar door het vlechten en de bolletjes hebben deze kleden uit zichzelf al een klein patroon.

  1. Bepaal het juiste formaat

De laatste stap is het vinden van de juiste maat. Deze stap lijkt eenvoudig. Toch is er een iets om rekening mee te houden. Bepaal bijvoorbeeld of je wilt dat je vloerkleed onder je bank (en andere meubels) komt, of los in de kamer ligt.

Wanneer je een kleine woning hebt kun je overwegen om een kleiner vloerkleed te nemen, zodat deze niet onder je bank komt. Hierdoor krijgt je kamer een grotere uitstraling. Omgekeerd zorgt het aansluiten van het vloerkleed wel voor extra sfeer. Maak hier zelf een keuze in, maar sta stil bij de voor- en nadelen.

Dit artikel is geschreven door Rob Brinks van Zitmaxx Wonen.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Werken in stijl: de mooiste design bureaulampen
Next post Verfris je woonkamer met deze stylingtips