Read Time:2 Minute, 9 Second

Wellicht betrek je een nieuwe woning of ben je je huidige badkamerlamp gewoon helemaal zat. In deze situaties ben je dus toe aan een nieuwe badkamerlamp. Maar waar let je op bij het aanschaffen van deze bron van licht?

badkamerlamp

  1. Waterdicht

Het allerbelangrijkste aan een lamp in de badkamer is dat deze waterdicht moet zijn. De lamp komt natuurlijk te hangen in de badkamer en dit is een vochtige ruimte. Het water uit de douche of het bad gaat natuurlijk niet echt goed samen met de elektriciteit in de badkamer. Vraag dus in een winkel of een lamp waterdicht is of kijk goed op de verpakking.

  1. Hoe je zelf kunt controleren of een lamp waterdicht genoeg is

Een lamp voor in de badkamer is volgende Europese Unie moet voldoen aan strenge eisen. Zo zit er aan iedere lamp een IP-waarde gekoppeld. Afhankelijk van de IP-waarde is te bepalen of een lamp geschikt is voor in de badkamer. De IP-waardes zijn:

  • IP-waarde 21 (IP21) is geschikt tegen druppelend water
  • IP-waarde 44 (IP44) is spatwaterdicht
  • IP-waarde 54 (IP54) is stofvrij en spatwaterdicht
  • IP-waarde 65 (IP65) is volledig waterdicht
  1. Welke lamp waar?

Afhankelijk van waar je een lamp wilt ophangen, bepaal je dus de IP-waarde die de lamp moet hebben. Aan het plafond is bijvoorbeeld IP44 geschikt. Mocht er water uit de douche op de lamp spatten, dan heb je daar geen last van. In bad of in de wand van de douche moet je natuurlijk een lamp hebben met IP65.

  1. Matchen bij badkamer

Naast dat een lamp veilig is, is het natuurlijk ook leuk als de lamp mooi bij de rest van de badkamer past. Bijvoorbeeld door het kiezen voor een zilveren rand, wanneer de greepjes op de kastjes ook zilver zijn. Een messing lamp zou ook wel kunnen, alleen steekt dit wel af.  Gelukkig is er ruime keuze op gebied van badkamerverlichting, dus er is ongetwijfeld een lamp te vinden die past bij jouw wensen, eisen en badkamer.

  1. Ledverlichting in de badkamer

Ook Ledverlichting is een optie voor in de badkamer. Voor in de badkamer zijn er diverse ledlampen geschikt. Denk bijvoorbeeld aan inbouwspotjes of ledstrips. Let er bij het plaatsen van of kiezen voor ledverlichting wel op dat de lampen voldoen aan de juiste IP-waarde. Ledstrips zijn tevens mooi om te plaatsen achter een spiegel of langs het bad. Dit zorgt voor een moderne uitstraling.

Zin om de badkamer te verbouwen? Met een stappenplan ben je in ieder geval goed voorbereidt!

Wat voor lampen heb of wil jij in de badkamer?

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Tuin opnieuw inrichten? Deze 4 apps zijn onmisbaar!
Next post Meubelen van Lavis Otar