Read Time:4 Minute, 33 Second

Energie besparen is een hot item. Milieu activisten roepen om het hardst dat we minder energie moeten gaan gebruiken. Maar… dat is niet de enige reden waarom we met zijn allen massaal aan de slag zijn gegaan om het energieverbruik terug te dringen. De andere reden is dat energieprijzen stijgen en je er steeds meer voor gaat betalen. Energie besparen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Deze 10 energie bespaartips helpen je om heel wat minder energie te verbruiken.

1. Energie vergelijken

Je kunt door energie te vergelijken niet direct energie besparen, maar wel heel wat geld. Daarbij kun je ook een vergelijking maken die specifiek is gebaseerd op groene stroom. Zo kun je aangeven dat je alleen duurzame energieleveranciers wilt vergelijken, of dat je perse stroom van windmolens wilt gebruiken. Dit bespaart je geld en je bent op een duurzame manier bezig! Daarnaast bespaar je energie die wordt opgewekt in kolencentrales of kernreactors. Kijk op deze website voor een betrouwbare vergelijking.

2. Alleen nog LED

Hoewel gloeilampen niet meer verkocht worden, hebben veel mensen er nog wel een paar in huis. Ook halogeenlampen en spaarlampen zijn nog overal te vinden. Toch is er maar één echt milieuvriendelijke oplossing: alle lampen vervangen voor LED. Dit type verlichting gebruikt veel minder energie. Daarnaast hebben LEDs een veel langere levensduur, dus verdienen ze zichzelf al snel terug.

3. Korter douchen

Iets wat je vast niet graag hoort: korter douchen bespaart veel energie. Dat komt omdat douchen (en in bad gaan ook trouwens) op veel verschillende manieren energie gebruikt. Allereerst wordt er natuurlijk water gebruikt. De gemiddelde douche gebruikt wel 15-30 liter water per minuut! Dat water wordt verwarmd in de Cv-ketel. Je gebruikt dus ook gas én elektriciteit wanneer je aan het douchen bent.

4. Efficiënt gebruikmaken van koelkast en vriezer

De koelkast en diepvries gebruiken erg veel energie in de loop van de dag. Je moet ze dus efficiënt gebruiken om ermee te besparen. Hoe doe je dat? Wanneer je een warm gerecht hebt, laat je het eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast of diepvries zet. En wanneer je iets wilt ontdooien, leg je het bevroren product eerst in de koelkast. Zo heb je op een makkelijke manier weer wat energie bespaard.

5. Isolatie en verwarming

In de winter is de verwarming de grote energiegebruiker. Je kunt hier heel wat aan doen, zoals betere isolatie. Ook dubbele beglazing met HR+ glas is erg effectief. Verder werkt vloerverwarming veel efficiënter dan centrale verwarming. Probeer deze zaken te combineren zodat je relatief voordelig kunt verbouwen en in één keer een hoog rendement haalt.

6. Oude apparaten vervangen

Oude apparaten zijn meestal niet bepaald energiezuinig. Als ze zijn gekocht vóórdat energie labels in gebruik zijn genomen, is de kans groot dat je te maken hebt met een F of zelfs G label naar de huidige normen. Vooral Tv’s, koelkasten, wasmachines en wasdrogers zijn sterk verbeterd in het energieverbruik. Bij aanschaf van een nieuw apparaat ga je bij voorkeur voor een label A+ of beter. Overigens krijgt elk huishouden (verplicht) een slimme energiemeter, die ook zal zorgen voor extra energiebesparing.

7. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is te bedienen vanaf de smartphone. Verder leert hij jullie gewoonten kennen en kun je hem helemaal instellen. Dit bespaart heel veel energie, want na verloop van tijd leert hij wanneer de temperatuur omlaag kan en wat jullie comfortabel vinden. De verwarming staat ’s nachts altijd automatisch laag en ook wanneer je naar je werk gaat.

8. Laat geen apparaten aanstaan of in stand-by

Een apparaat dat aanstaat zonder dat het wordt gebruikt is zonde van het energieverbruik. En wist je dat ook in stand-by de meeste apparaten nog best wat stroom gebruiken? Gemiddeld kun je ruim 40 euro per jaar besparen door apparaten gewoon uit te zetten. Haal adapters en (telefoon)laders altijd uit het stopcontact. Dat voorkomt niet alleen sluipstroom, maar is ook heel goed om brand te voorkomen. Laders zijn een van de meest voorkomende oorzaken van kortsluiting en brand als ze in het stopcontact blijven zitten.

9. Vergeet de wasdroger

De wasdroger gebruikt niet alleen heel veel energie, maar is ook slecht voor je kleding. Telkens als je het stofreservoir leegmaakt, zie je hoeveel minieme deeltjes van je kleding losraken door de wasdroger. Je kleren blijven veel langer mooi wanneer je ze ophangt. Hang de was het liefst buiten te drogen of hang het bij het trapgat. Bij het trapgat ontstaat altijd automatisch een luchtstroom, waarbij lucht omhoog trekt door het huis. De was raakt op die manier snel en goedkoop droog.

10. Op vakantie

Wist je dat de meeste mensen tijdens hun vakantie ongeveer net zoveel stroom gebruiken in huis als wanneer ze thuis zijn? Dat komt omdat de meeste apparaten gewoon aan blijven staan. Toch heb je lang niet alles nodig. Haal alle stekkers los om sluipstroom te voorkomen. Zet de koelkast uit en zorg dat geen enkel apparaat op stand-by draait. Er zijn maar twee dingen die aan moeten blijven: de diepvries en het alarmsysteem.

Je kunt op een makkelijke manier heel wat energie besparen. Lang niet altijd is er een grote verbouwing voor nodig, hoewel dat ook zeker kan helpen in oudere woningen. Kleine aanpassingen kunnen al een flink verschil maken in de energierekening. Wil jij energie besparen? Met deze 10 energie bespaartips kun je jaarlijks meer dan 200 euro besparen! Lekker toch?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
goede werkkleding Previous post Het belang van goede werkkleding bij doe het zelf projecten
gele keukens Next post Trendy gele keukens